Historia

Barndomen

Per-Johan Carlsson-Bruse (f. 1850) gifte sig med Maria Andersson (f. 1849), och tillsammans fick de fyra barn. Två av dem Carl och Bernhard skulle senare komma att starta tillverkningen av Sefflemotorer. Per-Johan gick bort redan vid 40 års ålder, då Carl var 10 år och Bernhard var 8 år gammal.

 Carl och Bernhard Bruce växte upp på Smålandsgatan vid Wåhlbergsån i Wåhlberg. Gatan hette så eftersom många som bodde där kom från Småland. Huset de bodde i, som ringats in på bilden ovan, står fortfarande kvar i Vålberg.

 

Resan till "Amerikat"

Bilden nedan är tagen framför Brusehuset på Smålandsgatan i Wåhlberg. Den är tagen 1902, före Elsas avfärd till "Amerikat". Fr. v. i bild ser vi broder Carl, syster Elsa, mor Maria och broder Bernhard.

Barnen sålde huset i Wåhlberg för att kunna finansiera resan till "Amerikat", och mor Maria flyttade till en lägenhet i Karlstad. Bernhard for över till "Det stora landet" 1903 för att vidareutbilda sig, vilket passade bra då han heller inte ville göra sin militärtjänstgöring. Efter återkomsten gjorde han dock sin militärtjänstgöring till slut. Carl for till Amerikat 1904, där de under några år bosatte sig i Orange - Massachusets, inte långt från Boston.

Bilden nedan är tagen av fotografen Thompson i Orange, Massachusets. På bilden ser vi fr. v. Bernhard, Elsa och Carl.

Bernhard kom åter till Sverige runt jul 1906 och Carl kring midsommar 1907. Efter återkomsten köpte bröderna tillbaka föräldrahemmet, och mor Maria flyttade åter till Wåhlberg från Karlstad. Carl och Bernhard byggde en liten verkstad på hemmaplatsen, där de tillverkade två motorer.

 

 Seffle Motorverkstad

Under våren 1908 kom ett antal herrar från Seffle och ville att bröderna skulle etablera sig där. Senare under sommaren fyttade således Carl och Bernhard till Seffle, där de arrenderade ett gammalt båtbyggeri som de senare köpte. Här började tillverkningen av Sefflemotorer.

Motorerna som tillverkas är försedda med frislagsregulator, och finns att få från 3 hk upp till 30 hk. Kunderna är mestadels fiskebåtar på Vänern, Vättern, Ost- och Västkusten. Men Sefflemotorn går även att få i stationärt utförande.

Seffle Motorverkstad tillverkade även omställbara propellrar för motorerna. Till höger ser vi den första omställbara Seffle-propellern, som numera är monterad på Wåhlbergsmotor No. 1.